Bethlehemsko Svjetlo

Sedam odabranih predstavnika Saveza izvidača Hrvatske imalo je čast otići po Svjetlo izravno u Beč, a među njima je bila iz Tea Kitarović , članica našeg odreda.

Betlehemsko svjetlo, simbol ljubavi i mira,  stiglo je u nedjelju 11. prosinca 2011. godine u zagrebačku katedralu, kamo su ga iz Beča donijeli mladi volonteri Saveza izvidača Hrvatske. Misu u zagrebackoj katedrali predvodio je  mons. Josip Kuhtić , rektor zagrebacke katedrale. 

Nakon mise okupljeni izvidači i građani prenose Svjetlo u svoje fenjere i nastavljaju put kako bi poruka mira i dobre volje ono stiglo u što više domova. Kao i dosadašnjih godina, svjetlo će biti preneseno i izvan granica Hrvatske, u župe u Vojvodini te Bosni i Hercegovini u kojima žive naši sunarodnjaci.

Betlehemsko svjetlo pali se prvu nedjelju došašća na velikoj svečanosti u Betlehemu, na mjestu Kristova rođenja. Uz pomoć velikog broja nacionalnih izviđačkih organizacija, Svjetlo svake godine obilazi svijet i prenosi se svijećama milijunima vjernika.

U Beču je u subotu, 10. prosinca 2011. godine održan središnji prijam svjetla za europske zemlje na kojemu su sudjelovali i izvidački voditelji Saveza izviđača Hrvatske. Nakon što su na ceremoniji preuzeli svjetlo, hrvatske izviđače primio je hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.

lamp