Natjecanje u Slavonskom Šamcu 2013

Šamac 2013

Nakon par godina "tišine", udruga izviđača porječana ''Mihaljevica'' iz Slavonskog Šamca organizirala je izviđačko orijentacijsko natjecanje ''Graničar na Savi'' koje se održalo od 3.do 5. svibnja u Slavonskom Šamcu.
Natjecanje je organizirano za izviđače s područja Slavonije i Baranje pa su, uz izviđače domaćine, bili pozvani i izviđači iz Otoka, Vinkovaca, Đakova i Osijeka.

Natjecanje je održano po propozicijama za Državni izviđački višeboj. Ekipe čini po pet članova. Na orijentacijskoj stazi duljine oko 5 kilometara, a na 5 kontrolnih točaka, potrebno je pokazati stečena znanja iz orijentacije kao i sposobnost čitanja topografske karte. Na pojedinim točkama obavljali su uobičajene zadatke: brzinsko slanje poruke signalizacijom "Semafor", vezivanje čvorova, izrada zaklona od šatorskih krila, brzinsko podizanje šatora.
Uz ove vještine, izviđači su pokazali dobro znanje iz pružanja prve pomoći unesrećenima te su crtali skicu kontrolne stanice.

Orijentacijski dio natjecanja sudionici su prešli u prvom dijelu subote te tako upoznali Slavanski Šamac i Kruševicu. U popodnevnim satima su se uz nadzor brojnih i gladnih komaraca natjecali u brzinskom paljenju vatre, a večer su proveli uz nezaobilaznu logorsku vatru. Nedjelja je rezervirana za proglašenje pobjednika i druženje.

Članovi Odreda izviđača "Vinkovci", ekipa "Jazavci", osvojili su 1. mjesto u kategoriji od 5 ekipa.

Pohvale organizatorima na odličnoj suradnji s djecom baš kao i s njihovim vođama, na dobroj hrani i još boljim izviđačkim večerima.

knot