Plovidba 2011

U periodu od 7. do 10. srpnja 2011. sa 13 izvidaca iz Belgije (grad Namur) održali smo plovidbu gumenim camcima od lovackog doma "Jelen" u Cerni (bolje receno izmedu Cerne i Babine Grede) do Trbušanaca (Nova Brana) u Vinkovcima.

Kako je sve pocelo?

Evo ovako:
Krajem 2010. kontaktirali su nas belgijski izvidaci sa željom da obave nekakav koristan rad kod nas. Kako baš u to vrijeme Vinkovci i okolica malo zamru jer dobar dio gradana provodi vrijeme na jugu Lijepe Naše brckajuci se u moru i hvatajuci prvo zagorenje, a potom i tamnoputiji ten, pronaci neku aktivnost i nije bilo lako. Nakon dosta vremena, s prstom na celu razmišljajuci, razgovora, dogovora i obilaska terena, odluka je pala na plovidbu (camcarenje) Bosutom pri cemu bi ocistili Bosut od sitnijeg plutajuceg otpada poput boca, vrecica i sl. Ugodno sa korisnim. Belgijanci nisu imali druge nego složiti se s našom idejom.
Naš prijatelj Žac iz Novske je ustupio tri camca i vesla koje smo vec nekako prevezliod Vinkovaca.

Glavnu logistiku na plovidbi cinili su Steve sa Doris (Land Roverom), Davor s kulinarskim umijecem i, naravno, Kaja, koja se brinula umjesto svih nas.

Trasa koju smo preveslali bila je duga oko 40 kilometara i bila je podijeljena u 4 podjednake etape. 10-ak kilometara dnevno se možda ne cini puno, ali veslati po vrelom srpanjskom suncu u crnim gumenim camcima i još kao gratis poznata bosutska drezga koja u to vrijeme "cvate u punom cvatu". Nije baš bilo laganica. Ali mi izvidaci i najteže zadatke obavljamo s osmijehom na licu, tako ni ovaj nije bio iznimke.

Možda malo iznenadujuce, ali nismo imali baš previše posla pri skupljanju otpada, posebno izvan naselja. Za razliku od nekih drugih rijeka gdje je smece normalna pojava, cini se da ovdašnji ljudi više vole Bosut, nego neki drugi svoje rijeke.

I za kraj zahvala svima koji su nam ustupili travnate površine svojih imanja uz Bosut kako bismo imali gdje podici svoje šatore za prenocit.

duck