9. Susret Brđana

Ove godine organizirani su 9. po redu Susreti brđana Saveza izviđača Hrvatske i to u Slavoniji, u Slavonskom Šamcu. Susreti su državna aktivnost koja se organizira isključivo za brđane.
U Slavonskom Šamcu okupilo se jako puno „izviđačkih vukova“ iz cijele Hrvatske, a pridružili su nam se i gosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. Na našu žalost, makedonski predstavnici su otkazali dolazak.
Staza se prelazi automobilima. Start je bio u Kruševici, ispred škole u kojoj smo bili smješteni. Na startu smo trebali zavezati mrtvi čvor u što kraćem vremenu no na nesvakidašnji način kojega mi je teško čak i riječima opisati. Put nas je poveo prema Slavonskom Šamcu, našoj prvoj kontrolnoj stanici gdje smo grickali domaći kulen i prevozili bale sijena na tačkama. Nakon toga smo krenuli dalje, prema izlazu iz Sl. Šamca i uskoro smo dizali i spuštali šator bez dna na terenu izviđača domaćina. U Babinoj Gredi smo bacali gumeni čizmu u dalj (to baš i nije lako kako se čini!!). Putem prema Cerni, slikali smo se pored stare, stogodišnje lipe. Već smo polako ogladnili, a put nas vodi prema Sopotu gdje nas čeka i ukusan ručak, a onda gađanje lukom i strijelom na arheološkom nalazištu. Nakon predaha, uputili smo se prema Antinom stanu gdje smo ispunjavali testove koji baš i nisu bili prejednostavni. Čika Ante i njegova supruga Kaja su nas baš lijepo primili i ugostili na čemu smo im zahvalni. E sad je u slijedila duga vožnja do Đakova i ergele, no nije nam bilo dosadno, jer smo putem pisali izviđacki bećarac. Nakon ergele, prošetali smo korzom, popili kavu i nastavili dalje prema Kruševici gdje nas je čekalo gađanje iz puške za paintball. Hi, hi, hi … uspješno smo pogodili i drvenu svinju i drvenog zeca i obično drvo.

Ni na cilju nije bilo vremena za predah jer je to vrijeme kad se pale vatre, griju kotlići i priprema hrana za gastro večer. Svaka ekipa je dužna pripremiti hranu karakterističnu za kraj iz kojeg dolazi. Fešta se produljila do dugo u noć uz ples, pjesmu i tamburaše. Sutradan smo se odvezli na obližnji stan gdje je bilo proglašenje pobjednika i ručak. Bilo je ovdje puno događaja o kojima bi se moglo pisati još danima no nije dobro otkrivati baš sve.

knot