Zimovanje na Otočkim virovima

Novu godinu započeli smo u pravom izviđačkom stilu. Naime, period od 5. do 8. siječnja 2012. proveli smo na Otočkim virovima u ribičkom domu. E sad, aktivnost se zove zimovanje, no po vremenskim prilikama, prije bismo mogli reći kako se radilo o „jesenovanju“.
Prvoga dana smo se ukrcali u automobile dragih nam roditelja koji su nam ponudili prijevoz do Otoka. Već oko 11 sati bili smo na mjestu događaja i posložili stvari po spavaonici i druženje s izviđačima iz Otoka je moglo neometano započeti. Grijao nas je ogroman kamin u središtu prostorije, a ako nekome to nije bilo dovoljno, vreće za spavanje su svakome pri ruci.
Na raspolaganju su nam bile dvije velike prostorije i kuhinja, tako da je jedna bila spavaona, a drugu smo koristili za aktivnosti. Prvoga dana su skoro sve aktivnosti bile provedene u spavaonici jer se prijatelji nisu dugo vidjeli ni družili. Navečer smo organizirali kazalište sjena, i koliko god neki negodovali, kazalište je bilo uspješno odrađeno. Još jednom čestitamo poletarcima koji su stvarno bili najuspješniji.
Sljedeći dan je donio prekrasno proljetno vrijeme, savršeno za boravak na svježem zraku. Dok su neki brđani provodili vrijeme vani, čuvajući plovke da ne uteknu, izviđači su se zavukli duboko u šumu i gradili zaklone sa i bez šatorskih krila, izrađivali vatrišta, jednostavne patente, postavljali stazu izazova pomoći putnih znakova, vježbali signalizaciju „Semafor“, palili vatru i još svašta. Poletarci su išli u šetnju šumom i pritom zapisivali dnevnike prijeđenog puta. U kuhinjskom loncu se non stop krčkalo nešto jako ukusno. Tijekom poslijepodneva smo imali radionice iz čvorologije te praktična predavanja na temu „Kako konačno osposobiti agregat“.
Trećeg smo se dana probudili s kišom i jakom vjetrom pa smo bili jako sretni jer smo vrlo kvalitetno proveli dan ranije. Zbog lošeg vremena, dan smo bili primorani provesti i unutarnjem prostoru, no nije bio uzaludan. Organizirali smo edukativne radionice gdje su svi sudjelovali i izrađivali plakate izviđačke tematike, npr. sve o vatri; Što je vjetar; Izviđački čvorovi; Prva pomoć pri lakšim ozljedama; Što ponijeti na izlet i sl. Sve plakate smo sačuvali i jako smo ponosni na njih. Tijekom popodneva smo proveli vrijeme uz društvene igre i tijekom toga vremena, nastale su i nove izviđačke igre. Trebali bismo ozbiljno razmisliti o patentiranju istih.
Kulturno zabavni program, tzv. KZP nas je sve ostavio bez daha – toliko pjesme, zabave i šale na jednome mjestu. Jednostavno predivno.
Posljednji dan bio je pravi radni. Trebalo je sve pospremiti, počistiti, posložiti i, na kraju, utovariti u kombije kako bismo krenuli prije mraka.
Uz sve pohvale kuharima, Tanji i Davoru, ručak nam je ostao u najljepšem sjećanju. Zamislite ogromnu vatru i 40ak štapova na kojima su kobasice i slanina … E, mi to nismo zamišljali, mi smo to radili i uživali.
knot